15. 7. 2012

FED 5B Moscow '80 variants

Dobojované! Už vyše mesiaca si užívam titulík pred menom a to Ing. záhradnej a krajinnej architektúry. A tak sa skončilo veľmi pekné obdobie v mojom živote, aby mohlo prísť ešte krajšie, zas niečim iné. Štúdium si vyžadovalo každodennú prácu za počítačom. Keďže mám teraz viacej voľného času vymýšľam rôzne veci, cestujem a užívam si leto :)
Jedna z obľúbených aktivít, ktorým sa venujem, je aj fotografovanie starým fotoaparátom sovietskej výroby FED 5B,vyrobený v špeciálnej edícii k letným olympijským hrám v Moskve v roku 1980 . Veľmi ma baví fotiť s týmto úžasným analógovým fotoaparátom.
Vo fotografovaní s takýmto starým fotoaparátom vidím viaceré výhody:
1) Pokiaľ si film nevyvoláte, alebo nedáte vyvolať v niektorom fotocentre, fotky nevidíte a už vôbec nie na monitore v počítači. Teda ste nútení si ich vyvolať :).
2) Výsledok vašej práce držíte v ruke a nehrozí, že sa vám nedopatrením "stratia"/vymažú z PC.
3) Keďže máte zvyčajne možnosť fotografovať 24/36 záberov, musíte byť precíznejší a vedieť si vybrať objekt, ktorý stojí zato!
4) Kvalita fotografií je neporovnateľne lepšia ako s klasickým "digitálom".
5) Fotiť a cestovať vás baví ešte viac ako hoci kedy predtým. :)
Taktiež má fotenie s analógovým foťákom aj viaceré nevýhody. Jendou z nich je, že používanie vyžaduje mierne zručnosti, ktoré sa po nadobudnutí resp. absencii prejavia v kvalite vytvorených fotografií (ostrosť, jas, kontrast a pod.).
Na ukážku pridávam pár prvých fotografií vytvorených s FrEDom :) Pri vyvolaní dostanete v niektorých fotocentrách aj CD s fotkami (digitalizácia filmu) zdarma (tie vyvolané sú neporovnateľne aj tak kvalitnejšie).
Na fotkách si môžete všimnúť svetlo, ktoré mi preniká do foťáka od neviem kadiaľ, musím zistiť a opraviť.
moj FED 5B foto: Lubomir Mercery Pecho


v Nitre

ovocie, Taliansko

cestou do Benátok

most vzdychov

Námestie sv. Marka, Benátky

holub, nekrmiť!



Canal Grande, Benátky

Ben Kingsley, Artfilm fest, Trenčianske Teplice

Trenčianske Teplice , Artfilm fest


Akademická Nitra, v pozádí DAB

Ben Kingsley, Artfilm fest 012

Bratislava, Eurovea

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára